W obecnych czasach można spotkać się z ogromną ilością odmian sushi, które zyskują zwolenników na całym świecie. Byłoby wielką niesprawiedliwością stwierdzenie, że sushi bezglutenowe składa się wyłącznie z ryżu i surowej ryby. Japończycy na przestrzeni lat wypracowali niezwykłe metody przygotowywania tego dania. Powstawały kolejne odmiany i rodzaje, które wkrótce stały się kanonem w tej materii. Warto również dodać, że niemal każda restauracja sushi może się pochwalić swoimi autorskimi pomysłami. Istnieje wobec tego wielkie prawdopodobieństwo, że w każdym kolejnym miejscu będziemy mieli szansę delektować się zupełnie nowatorskimi wersjami sushi. Warto jednak pamiętać o składnikach, które pojawiają się w klasycznym wydaniu sushi. Po jakie dodatki sięgają najchętniej Japończycy?
Warzywa – jakie wybrać?
Japończycy najchętniej sięgają po świeże ogórki, czerwoną paprykę, awokado oraz szczypiorek. Można powiedzieć, że jest to zestaw warzyw, który pojawia się w sushi notorycznie. Nic w tym jednak dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, że doskonale komponują się z nutami morskimi w postaci ryb czy samych wodorostów. Zielony ogórek odznacza się orzeźwiającym smakiem i doskonałą soczystością. Dodatek w postaci awokado również będzie świetnym wyborem. Nieco tłuste warzywo o maślanym posmaku doskonale komponuje się z surowymi rybami, zwłaszcza z tuńczykiem i łososiem. Warto pamiętać również o grzybkach chitake oraz pędach bambusa. I w tym przypadku mamy do czynienia z dodatkami o charakterystycznym aromacie, który wpływa na całą kompozycję.
Jaką rybę wybrać?
Najlepsze sushi w Krakowie oferuje japońską potrawę z dodatkiem surowego tuńczyka, łososia lub węgorza. To najbardziej cenione ryby, które pojawiają się w tradycyjnych przepisach i od lat są stosowane przez najwybitniejszych sushi masterów. Warto jednak sięgać po ryby ze sprawdzonych źródeł. Takowe posiadają na ogół certyfikat zaświadczający o tym, że ryba pochodzi z czystego łowiska. Sporym uznaniem cieszą się również sushi z rybami w wersji gotowanej lub wędzonej. Coraz częściej można się także spotkać z grillowaną rybą, która następnie umieszczana jest w rolkach.
Opcjonalne dodatki
W wielu restauracjach sushi Kraków serwowane jest z paluszkami krabowymi. Należy również wspomnieć o cenionej w Japonii tykwie marynowanej w postaci podłużnych włókien. Jej nieco słodkawy smak doskonale podkreśla całą kompozycję smakową. Równie cenionym dodatkiem jest japońska rzepa oraz por. Miłośnicy eksperymentów decydują się również na zupełnie niespodziewane dodatki, np. cebulę, czosnek czy mango.